NLP is een methode om te ontdekken hoe wij, als mensen onze manier van denken en voelen organiseren, onze taal gebruiken en ons gedragen om resultaten te krijgen zoals wij ze krijgen. NLP geeft ook handvatten om bijzondere eigenschappen van mensen te modelleren, zodat we deze ook eigen kunnen maken.

NLP wordt ook wel beschreven als een model voor doelgerichte verandering, waarin innerlijke beleving en het overdraagbaar maken van bijzondere menselijke vermogens centraal staan.

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) is een communicatie- en veranderingsmethodiek die zich bezig houdt met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan onze communicatie. Het wordt ook wel de kunst van het succesvol functioneren genoemd.


Toelichting opbouw naam NLP:

Neuro:

We nemen de wereld om ons heen waar d.m.v. onze zintuigen. Deze informatie slaan we op in de vorm van beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken. Dit is onze interne voorstelling. Op basis van deze interne voorstelling creëren we ons eigen unieke model van de wereld. In de NLP opleiding leer je 'hoe' je dit doet en hoe je 'leiderschap' neemt over je eigen interne voorstellingen.

Linguïstisch:

De ervaringen die we vormen en die gereproduceerd worden via onze interne voorstellingen, krijgen betekenis op het moment dat we ze in taal omzetten. NLP leert ons begrijpen hoe we via taal ons denken, gevoel en gedrag beïnvloeden.

Programmeren:

Onze interne processen hebben een structuur waarin een bepaalde opeenvolging te onderscheiden is. Vaak herhalen we dezelfde structuur in verschillende situaties. Je zou kunnen zeggen 'eens maken wij de gewoonte en dan maakt de gewoonte ons'. De kunst is om de structuur te herkennen en steeds de best werkende structuur te gebruiken. Programmeren staat dus ook voor de kunst te veranderen.

Geschiedenis

NLP is ontstaan in de jaren ’70, toen John Grinder (taalkundige) en Richard Bandler (wiskundige) mensen gingen bestuderen die opvallende eigenschappen hadden. Ze bestudeerden onder andere Milton Erickson (hypnotherapeut), Virginia Satir (gezinstherapeute) en Fritz Perls (Gestalttherapeut). Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar zijn. Op deze manier kunnen snel en doelgericht succesvolle structuren worden aangeleerd waar anderen soms jaren over hebben gedaan.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Of schrijf je in voor een kennismakingsgesprek

Hoe werkt NLP?

Hoe werkt NLP?
homeOver NLPHoe werkt NLP?

Hoe werkt NLP?

NLP werkt doordat het handvaten en tools geeft over hoe je de wereld nog meer kunt waarnemen en je keuze geeft in hoe je reageert op je waarnemingen. NLP biedt deze informatie in een praktisch toepasbare en overzichtelijke vorm.

Als we kijken naar de elementen van waaruit NLP is opgebouwd, zien we een groot aantal principes en onderscheidingen. Dit is waarom korte beschrijvingen van NLP over het algemeen te kort doen aan hoe NLP. Je kunt er sowieso van uitgaan van dat NLP een schat aan praktische psychologie en herhaalbare procedures biedt, die je in allerlei contexten van het leven van waarde is.

De basis van hoe NLP werkt:

 • Door het te beleven: NLP werkt vooral door het te toe te passen! De NLP attitude kenmerkt zich door: Nieuwsgierigheid, Flexibiliteit, Vermogen tot reflectie en Bereidheid om te experimenteren. [ link naar: bibliotheek/nlp-attiude]
 • Door inzicht in het NLP communicatie model en Milton- en Metataal:

  Het communicatie model van NLP zorgt ervoor dat je inzicht krijgt op weg van waarneming (stimulus van buiten, input) naar gedrag (output). [link naar: bibliotheek/NLP-Communicatiemodel]

  Door inzicht Milton- en Metataal wordt je je bewust van wat jij en anderen eigenlijk bedoelen of veronderstellen. En hoe je jezelf en anderen beter leert begrijpen en sturen. [Link naar: bibliotheek/Miltontaal] Link naar bibliotheek/Metataal]
 • Door verantwoordelijkheid te nemen in alle situaties die het leven rijk is: Er wordt uitgegaan van een aantal veronderstellingen die zinvol en effectief zijn gebleken en aan de basis liggen van NLP. Het zijn niet noodzakelijk waarheden; het zijn aannames die we als nuttig ervaren hebben. Het zijn krachtige verklaringen voor wat betreft onze houding tegenover onszelf, andere mensen en de betekenis die we geven aan gebeurtenissen.[ link naar: bibliotheek/veronderstellingen van NLP]

  Verder zijn er de kaders van NLP die je in staat stellen in iedere situatie, afhankelijk van welke doelen je er in stelt, met meest praktische gedrag te kiezen. [link naar: bibliotheek/kaders-NLP] • Modelleren:
  NLP gaat ervan uit dat wanneer er 1 mens op aarde is die iets goed kan een ieder het kan leren. Dit gaat doormiddel van modelleren; Deze procedure stelt je in staat te doorgronden HOE iemand iets succesvols doet. Het is het ontdekken van HOE en WAT iemand anders denkt, voelt en doet, gelooft en tegen zichzelf zegt om het gewenste resultaat te bereiken.  [Link naar: bibliotheek/modelleren]
 • NLP Technieken:
  NLP maakt gebruik van een aantal herhaalbare technieken. Deze worden ook wel NLP-Interventies genoemd. Zij worden aangeboden in herhaalbare stappenplannen, zodat deze gemakkelijk in te zetten zijn. In de regel werkt NLP niet met verhaal maar met de betekenis die gegeven wordt aan een ervaring. Dit maakt dat NLP interventies snel werken en direct invloed hebben en of het effect en gevoel bij de ervaring.

Dát het werkt is belangrijker dan of dat ook wetenschappelijk bewezen kan worden. Daarom worden er ook nu nog steeds nieuwe technieken aan de methodiek toegevoegd. NLP is dus voortdurend in ontwikkeling.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Of schrijf je in voor een kennismakingsgesprek

Waarom investeren in een NLP opleiding?

homeOver NLPWaarom investeren in een NLP opleiding?

Het toepassen van NLP heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen voor persoonlijke ontwikkeling, in de business omgeving als communicatie instrument en binnen therapie en coaching met effectieve interventies.

Door het volgen van een NLP opleiding leer je jezelf en anderen (beter) kennen doordat NLP o.a. inzichten en handvatten geeft in:

 • Hoe het menselijk brein werkt met het verwerken van waarnemingen
 • Congruentie tussen denken, voelen en handelen
 • Hoe je meer zingeving en geluk ervaart in het leven
 • Hoe je je het leven meer keuze ervaart
 • Hoe je je eigen stemming leert beïnvloeden
 • Waarom we de dingen doen die we doen
 • Hoe we de dingen doen die we doen
 • Je meer te weten komt over de relatie tussen je bewuste en onderbewuste
 • Effectieve interventies om belemmerende overtuigingen om te buigen
 • Hoe je krachtige stemmingen leert ankeren en in kan zetten in andere situaties
 • Hoe je effectiever je doelen bereikt
 • Hoe je effectiever leert communiceren
 • Om de taal van de ander beter te leren spreken
 • Hoe je je gemakkelijker kunt verplaatsen in de ander
 • Hoe je situaties objectief leert bekijken
 • Hoe je situaties leert herkaderen
 • Hoe je andere betekenissen leert kunt aan voorgaande ervaringen
 • Waarom experts succesvol zijn in waar zij expert in zijn en hoe je daar expert in kunt worden
 • Over hoe je gemakkelijker verbinding maakt met anderen
 • En hoe je andere mensen daarbij kunt helpen

Mogelijk is het volgen van een NLP opleiding dus ook voor jou de juiste volgende stap in je persoonlijke groei en ontwikkeling en/of voor de organisatie waarbij je betrokken bent.

Kortom NLP biedt praktische kaders en handvaten waarmee we inzicht krijgen in onze manier van denken, voelen en handelen. Met NLP zal je ontdekken dat er een verschil is tussen de wereld zelf en hoe wij die wereld waarnemen en beleven.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Of schrijf je in voor een kennismakingsgesprek

Wat is er anders wanneer je een NLP opleiding gevolgd hebt?

homeOver NLPWat is er anders wanneer je een NLP opleiding gevolgd hebt?

Stel je eens voor:

 • Hoe anders je leven er uit kan zijn wanneer je door NLP ontdekt, hoe wij mensen, onze manier van denken en voelen organiseren, onze taal gebruiken en ons gedragen om de resultaten te krijgen zoals wijze krijgen.
 • Dat je door NLP meer inzicht krijgt hoe je je nieuwe ideeën kunt integreren en realiseren en kunt omturnen wat je tot nu toe tegen hield.
 • Dat je erachter komt hoe gemakkelijk het is om jezelf te veranderen en de luxe van meer keuze te bezorgen, of de luxe van een heel nieuw leven, van nieuwe gevoelens en kwaliteiten.
 • Mogelijk een aantal opvattingen en overtuigingen overboord kan gooien die je in de weg staat om je evenwichtig te gedragen en je gelukkig te voelen.
 • Dat je je bewust wordt van waarden en overtuigingen die je dagelijks gedrag en communicatie aansturen.
 • Hoeveel meer vermogens je vaardig kunt worden wanneer je door NLP in staat bent de vaardigheden van succesvolle mensen te modelleren.
 • Dat je door het toepassen van NLP meer inzicht krijgt over de relatie tussen je bewuste en onderbewuste, waardoor je veel meer keuze krijgt.
 • Dat de communicatie met jezelf en anderen veel soepeler gaat doordat je inzicht hebt in het NLP communicatie model.
 • Dat je gemakkelijker je doelen bereikt doordat je leert hoe je doelen stelt en behaalt door ze op de NLP wijze te formuleren.
 • Dat je door NLP een grote stap maakt in je persoonlijke ontwikkeling en flexibeler en congruenter wordt in je communicatie en gedrag.
 • Dat je door NLP in de zakelijke omgeving succesvoller bent.
 • Dat je dit ook voor anderen kunt betekenen.
 • En meer…

Wij horen graag wat jouw persoonlijke uitdagingen en doelen zijn, vraag een kennismaking gesprek aan of schrijf je in voor een informatie avond.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Of schrijf je in voor een kennismakingsgesprek